Net als bijna alles in de wereld, heeft ook de sloopbranche behoorlijke ontwikkelingen doorgemaakt door de jaren heen. Toen C.A. de Groot in 1954 werd opgericht werd er gewerkt met enkel een hamer en beitel. Inmiddels is er, in 2025, heel wat technische en bouwkundige kennis nodig om gebouwen en installaties op de correcte manier te demonteren en te slopen.


Er zijn diverse oorzaken voor deze benodigde kennis. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen in de bouw, de vooruitgang in elektrisch materieel en de wil om de CO2 uitstoot zoveel mogelijk te beperken.


Geschiedenis

Onze sloopwerkzaamheden zijn in 1954 begonnen met enkel een hamer, een beitel en heel soms een handlier. Een enkele keer werd er een compressor gehuurd en in 1961 werd de handlier vervangen door de Mack-bulldog om gebouwen neer te halen. Uiteindelijk is er rond de jaren ’70 overgestapt naar het gebruik van dynamiet en werd de eerste kraan aangeschaft.

De jaren daarna is het materieel steeds verder uitgebreid met meerdere kranen en klein gereedschap. Inmiddels hebben we een groot assortiment aan (elektrisch) gereedschap, diverse kranen en shovels, een groot arsenaal aan (elektrische) bedrijfsbusjes en eigen portaalwagens.

Omgang met en onderhoud van materieel

Enerzijds is het natuurlijk fijn dat er steeds meer (elektrisch) materieel beschikbaar is en er daardoor steeds minder met de hand gedaan hoeft te worden. Dit zorgt er in veel gevallen ook voor dat werkzaamheden sneller gaan en minder arbeidsintensief zijn. Anderzijds is er tegenwoordig zoveel gereedschap op de markt en gaan de ontwikkelingen zo snel dat er een grote hoeveelheid kennis nodig is om het materieel goed te kunnen gebruiken, te onderhouden, te kunnen keuren en indien nodig te repareren.

Omgekeerd bouwen

Net als het gereedschap heeft ook de bouw van verschillende soorten gebouwen een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Denk hierbij aan het steeds meer bouwen met prefab onderdelen, het ontdekken en gebruiken van nieuwe materialen in verband met de duurzaamheid én het gebruik van energie-efficiënte installaties als zonnepanelen en warmtepompen. Dit lijkt misschien in eerste instantie niet direct effect te hebben op sloopwerkzaamheden, maar slopen is in feite omgekeerd bouwen. We moeten daarom zorgen dat we nu en in de toekomst op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de bouw én onze kennis en kunde uitbreiden om ook in de toekomst de sloopwerkzaamheden juist te blijven uitvoeren.

Industriële sloop voor ingenieurs

De hoge snelheid van ontwikkelingen geldt niet alleen voor de bouw van woningen of kantoren, maar zeker ook voor industriële installaties. De hoeveelheid installaties wordt niet alleen steeds groter, de installaties worden ook steeds ingewikkelder. Er wordt steeds meer uitgevonden en bedacht om ervoor te zorgen dat installaties zo gedetailleerd mogelijk te werk gaan. Dit houdt niet alleen in dat processen versneld en makkelijker gemaakt worden, maar ook dat wij als sloper steeds gedetailleerder te werk moeten gaan bij industriële sloopwerkzaamheden.

Van sloper naar technicus

Met al die ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden, nu nog steeds plaatsvinden en zeker in de toekomst nog zullen gaan plaatsvinden, verandert ook het vak van slopen. Het is door de jaren veel meer geworden dan het beeld dat veel mensen hebben, het is niet meer ‘’een gebouw omver stoten met een sloopkogel’’. Er komt veel meer bij kijken waardoor het vak interessant maar zeker ook uitdagend blijft.

Klaar om de handen uit de mouwen te steken?

Op zoek naar die uitdaging die het vak van slopen kan bieden? Dan is er altijd wel een plekje beschikbaar!

Zo zijn wij bijvoorbeeld nog op zoek naar:

Zin om samen met collega’s de huidige én toekomstige ontwikkelingen door te maken en kennis en kunde uit te breiden? Solliciteer op één van de bovenstaande vacatures of neem contact op met Pieter Kesselaar via personeel@ca-degroot.com óf +31 (0)72 540 27 35.