PROJECT

Sloop 

PLAATS

Alkmaar

OPDRACHTGEVER

Gemeente Alkmaar

EXPERTISES

Sloop

UITVOERINGSPERIODE

In de 70 jaar dat wij bestaan hebben wij al op allerlei verschillende locaties gewerkt. Van grote hoogtes tot een aantal meter onder de grond en zelfs op het water.


Recentelijk kregen wij de uitdagende opdracht van de Gemeente Alkmaar om een woonboot te slopen. Nu horen wij u denken: ‘’Een woonboot slopen is toch niet zo moeilijk of uitdagend?’’. Het slopen zelf is inderdaad niet zo zeer moeilijk of uitdagend, onze slopers zijn daar natuurlijk dagelijks mee bezig.

Wat het uitdagend maakt, is dat wij zowel de bovenbouw van de woonboot als de betonnen bakken onder de woonboot hebben moeten slopen zonder dat er vervuiling van het vaarwater is. Wij vertellen u in het kort hoe we dit gedaan hebben.

  1. Verslepen
    Op de originele locatie van de woonboot was te weinig ruimte voor de sloop- en hijswerkzaamheden. Om te zorgen dat er wel voldoende ruimte zou zijn, is de woonboot versleept naar een andere locatie.
  2. Bescherming vaarwater
    Ter bescherming van het water en om te voorkomen dat er vrijgekomen materiaal in het water zou komen, is er een koppelponton geplaatst. Naast dat het koppelponton voor het grootste gedeelte voorkomt dat er materiaal in het water komt, zorgt dit er ook voor dat eventueel materiaal dat wel in het water terecht is gekomen, eenvoudig verzameld en eruit gehaald kan worden.
  3. Bovenbouw slopen
    Door de woonboot te verplaatsen, is er voldoende ruimte voor onze sloop-/sorteergrijper om vanaf de wal de bovenbouw te slopen. De vrijgekomen materialen zijn direct in containers verzameld en naar de overdekte milieustraat van RCA gebracht voor sortering en verwerking.
  4. Uithijsen betonnen bakken
    Na de volledige sloop van de bovenbouw, bleef alleen nog de betonnen bak over. Deze is in drie delen verdeeld met een gemiddeld gewicht van ongeveer 20 ton en per deel uit het water gehesen met behulp van een telekraan.
  5. Vergruizen betonnen bakken
    Nadat de drie delen uit het water zijn gehesen en op de wal zijn geplaatst, zijn ze vergruisd. Vervolgens is het betongruis gescheiden van de stalen bewapening en is zowel het als het staal afgevoerd naar de daarvoor bestemde verwerker als circulaire grondstof.

Het volledige project hebben wij binnen slechts drie werkdagen weten te realiseren zonder het vaarwater te verstoren en/of te vervuilen. Daarnaast is door het gebruik van stalen rijplaten ervoor gezorgd dat de infrastructuur van de wal is beschermd tegen eventuele verstoringen.

Wij zijn benieuwd wat de volgende uitdagende locatie zal zijn, houd onze website en socials in de gaten!