PROJECT

Renovatie

PLAATS

Aalsmeer

OPDRACHTGEVER

Akerbouw

EXPERTISES

Renovatie, Sloop, Monument

UITVOERINGSPERIODE


Waar vroeger veel moeite is gedaan om het Fort bij Aalsmeer klaar te maken voor de oorlog en de bijkomende bommen, zorgen wij er nu voor dat er juist sparingen in het fort komen. Uiteraard gaan wij op een vakkundige en veilige manier te werk en maken wij de sparingen in de plafonds ten behoeve van de nieuwe verwarmingsinstallatie.

Tijdens onze werkzaamheden verzorgen wij in opdracht van Akerbouw het maken van sparingen met een diameter van 350mm door een beton dak met een dikte van 1700mm. De werkzaamheden worden hierbij uitgevoerd in samenwerking met Vis GVH Weslon Betonboringen B.V.. Tevens verzorgen wij de afvoer van de vrijgekomen materialen. In totaal verzorgen wij hier 20 betonboringen verdeeld over 2 fases en is dit al het vierde fort waar wij samen met Akerbouw werken.

Bouwen aan de geschiedenis

Bij Aalsmeer in de gemeente Haarlemmermeer is bijna 135 jaar geleden het Fort bij Aalsmeer gebouwd, ook wel bekend als Fort Rijsenhout. Later werden hier ook bomvrije gebouwen bij en werd het fort tijdens de Eerste Wereldoorlog bemand door zo'n 280 man. Samen met nog 44 andere forten vormt het Fort bij Aalsmeer de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie op 15 tot 20 kilometer afstand van het centrum van Amsterdam.

Museum voor de geschiedenis

Sinds 2007 is het fort in gebruik door CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum dat iedere zaterdag en iedere tweede zondag van de maand open is voor bezoekers. CRASH heeft het doel om op een educatieve en informatieve manier te presenteren over de luchtoorlog binnen om de gemeente Haarlem.

In 2020 in de volledige Genieloods gerestaureerd en is hier de Fortboerderij in gevestigd waar BoerBos zorgt voor het ecologische beheer van het terrein rondom het fort.

Een futureproof stukje geschiedenis

In 2022 is de start gemaakt aan de grote renovatie van het fort. Door deze renovatie zal CRASH de beschikking krijgen over een toekomstbestendige ruimte voor het museum. Tijdens de gehele renovatie zal ook een grote focus liggen op verduurzaming, voornamelijk op het gebied van energie. Zo wordt er een duurzame verwarmingsinstallatie geplaatst en wordt er energie opgewekt door middel van zonnepanelen.